МОДУЛ ЗА ПРОВЕРКА НА IP ОТ

Creative Idea

// Какво е IP адрес?

Интернет протокол (IP) адресът е уникален набор от цифри, който кореспондира на всяко устройство, имащо мрежова карта и свързано с интернет. Работи като средство за идентификация и комуникация между устройствата. В тази си функция, IP адресът се доближава до пощенския адрес.
Когато въведете даден домейн или URL (google.com, например) в браузъра си, устройството Ви трябва да намери IP адреса, който отговаря на съответния уебсайт. Това е така, защото устройствата могат да разбират цифри, а не буквите, които сте въвели. Когато устройството намери IP адреса на уебсайта, то зарежда съответната страница във Вашия браузър. За да може други устройства да комуникират с Вас, Вашият IP адрес трябва да бъде публично достъпен. Въпреки че това е удобно, не Ви дава особена поверителност в мрежата.

// Какво разкрива за Вас Вашият публичен IP адрес?

Къде се намирате

На най-базово ниво, вашият IP адрес разкрива държавата, в която се намирате, града и пощенския код. Затова често виждате реклами, които са на езика, съответстващ на местоположението Ви. Например, винаги виждате реклами на местните ресторанти, но ако сте в друга държава – не ги виждате. Но това не е всичко, което IP адресът Ви разкрива за вас – всяко нещо, което вършите в мрежата, е свързано с него.

Какво правите в мрежата

Уебстраниците и рекламодателите не се опитват само да разберат физическото Ви местоположение от IP адреса Ви – те искат да знаят къде ходите в мрежата. Един от начините, по които те събират информация за вас, е като ползват „бисквитки“ и технология за следене на IP, за да „последват“ адреса Ви през мрежата. С тази информация, те научават повече за браузинг навиците Ви, за да могат да изпращат по-конкретни реклами, които са свързани с нещата, от които се интересувате. Алтернативно, може дори да продават тази информация на други рекламодатели.

Кой сте вие

Доставчикът на интернет услугите Ви може да събере още повече информация за вас, понеже знаят името Ви, точния адрес и информацията на кредитната Ви карта. Всичко, което трябва да направят е да погледнат историята на сърфирането, свързана с IP адреса Ви и всъщност могат да свържат всичко, което правите в мрежата, с идентичността Ви. Това включва страниците, които посещавате, нещата, които си купувате и какви торенти смъквате. В определени държави (като Австралия, Канада и Великобритания), интернет доставчиците са принудени от закона да регистрират онлайн информацията Ви.

// Какво е публичен IP адрес?

Когато потърсите собствения си IP адрес в мрежата, резултатът, който ще получите, ще бъде вашият публичен (или глобален) IP адрес. По същия начин, по който всеки апартамент в един блок споделя адреса на улицата, всички устройства (напр. лаптопи, смартфони или таблети) в една и съща мрежа, ползват един и същ IP адрес. Той се назначава от вашия доставчик на интернет услуги и може да бъде видян от всекиго в интернет – включително хакери или правителствени агенции за наблюдение. Затова и когато използвате мобилни данни, например, Вашето местоположение спрямо IP адреса Ви се изчислява на базата на доставчика Ви. Тоест, когато ползвате мобилни данни в Пловдив, например, е твърде вероятно IP адреса Ви да бъде засечен в София, тъй като там са ситуирани повечето доставчици на мобилни данни.
Всички устройства се нуждаят и от уникален идентификатор, за да се различават едно от друго и да комуникират в същата мрежа – точно както всеки апартамент в блока има конкретен номер. Затова вашият рутер възлага индивидуални, частни (или локални) IP адреси за всяко едно от устройствата Ви. За разлика от публичния IP адрес, частният Ви IP не може да бъде видян от другите в мрежата.

// Как да скриете Вашия публичен IP адрес

Ако не желаете да споделяте Вашият публичен IP адрес, можете да го “маскирате”. Това става по няколко начина:
  • можете да използвате VPN или Virtual Private Network. Това е допълнителна мрежа, към която се свързвате, подобно на стандартния Ви интернет доставчик. Тя не пази информация за Вас. Същевременно, когато използвате VPN и проверите Вашия IP адрес в интернет, ще видите IP адреса на VPN мрежата, към която сте се свързали.
  • ползването на прокси сървър е подобно на VPN с тази разлика, че информацията за браузването Ви не се криптира.
  • В случай, че желаете допълнителна защита на връзката и престоя си в интернет, можете да ползвате специален браузър, наречен TOR (The Onion Router). Той Ви свързва с мрежа с отворен код, която се поддъжра от доброволци. TOR изцяло скрива Вашия IP адрес и криптира данните за браузването Ви. Информацията Ви се предава по различни сървъри в мрежата на TOR, което създава допълнителна защита. Дори да проверите IP-то, което ползвате в момента, то ще бъде на някой от TOR сървърите. Докато информацията Ви остава анонимна в рамките на TOR мрежата, всички ваши дейности извън нея остават видими за доставчика на интернет услугите Ви. Това означава, че те могат да видят, че сте осъществили достъп до TOR мрежата, но няма да знаят какво сте правили, защо сте влезли там. Също така, сърфирането с TOR е много бавно, защото данните Ви трябва да преминат през множество сървъри, преди да достигнат крайната си точка. Ако гледате YouTube видео в TOR браузъра, ще изпитате значително забавяне и време за зареждане.

// Вашият публичен IP адрес е:

// Връзка с нас

За да се свържете с нас, молим, използвайте формата по-долу или контактите вляво. Ще се радваме да Ви бъдем полезни.

Местонахождение:

гр. Търговище 7700, ул. Трапезица №50

Електронна поща:

contact@creative-idea.eu

Обадете ни се:

+359 897 25 28 99

С попълване на контактната форма вдясно Вие потвърждавате, че ни позволявате да обработваме Вашите данни за контакт и информацията, която споделяте с нас. Обработката на информацията се използва за създаване на оферта / бизнес предложение. Ще получите електронно писмо с направеното от Вас запитване. Молим, ако до 15 минути след изпращане на съобщението чрез контактната форма, не получите електронно писмо, проверете папка “СПАМ”. В случай, че съобщението е попаднало там, поставете го в папка “входящи” или използвайте функцията “не е спам”. Така ще си гарантирате, че ще получавате кореспонденцията ни.

След разглеждане на информацията, подадена във формата за контакти, ще се свържем с Вас на посочения телефон за допълнителни уточнения.

Creative Idea си запазва правото да се свърже с Вас в рамките на 24 часа след получаване на съобщението. В случай, че заявката е пусната през уикенда или в официални почивни дни, обработката на подадената информация ще започне в първия работен ден след това.




    Creative Idea

    ул. "Трапезица" №50

    7700, гр. Търговище

    България

    Телефон: +359 897 25 28 99

    Creative Idea предлага изграждане на уеб сайтове, SEO оптимизация, реклама, ребрандиране/освежаване на сайтове, физическа реклама, печат и дизайн. Менажиране на социални профили и кампании, цялостен бизнес брандинг, наемане на рекламни лица и инфлуенсъри. Готови пакетни услуги за сайтове и поддръжка.

    Всички права запазени. ® Creative Idea. 2011 – 2024. Изработка на сайтове и онлайн магазини, оптимизация, дигитална и физическа реклама.