Често срещани термини от всеки собственик на сайт

Случвало ли Ви се е да попаднете на информация за сайтове с термини, които не разбирате? Много хора страдат от твърде техническия жаргон, който се използва, включително, когато получавате оферта за Вашият сайт. По този начин Вие виждате едни цени за услуги, които не винаги са ясно обяснени. Ние в Creative Idea обичаме клиентите ни да знаят за какво плащат, затова решихме да направим един списък с най-често срещаните термини и тяхното, надяваме се, понятно обяснение.

IP адрес

IP Адрес Това е уникалният адрес на всеки един компютър (мрежа, устройство) в света, служещ за идентификация. IP адресите обикновено са съставени от 4 групи цифри, разделени с точки. Всяка една мрежа създава подмрежи, която от своя страна има свои подмрежи. IP адресите започват от 0.0.0.0 и могат да бъдат до максимум 255.255.255.255. Това прави милиарди комбинации. Мрежите са свързани и можете да ‘отгатнете’ дали два компютъра са на една мрежа, ако те споделят близки IP-та. Например – 193.254.12.6 и 193.254.12.5 са близки и е твърде вероятно да бъдат част от един интернет доставчик. Всеки сайт, компютър, устройство, свързано с интернет има уникален IP адрес. За да се разбере адреса на даден сайт се използват различни онлайн приложения, като например: https://www.dnswatch.info/

Домейн

Това е визуалното име на Вашият сайт, което изписвате във Вашият браузър и което води до IP-то на сървъра, където сайта се намира. Цялостното име на всеки един сайт се състои от няколко елемента:

 • домейн от първо ниво (TLD), което представлява окончанието на сайта, или това, което пишете след точката. Например .com, .net, .info, .bg, .eu и така нататък. Най-известното TLD е .com. Има специфични TLD-та, като .gov (правителствени), .edu (на училища и обучителни институции), .pro (на професионалисти в дадена област), .bg (специално за България) и много други. Ежемесечно излизат нови домейни от първо ниво, което разнообразява избора и може да обърка Вашите посетители. Тъй като не може да има два напълно еднакви домейна, много фирми залагат на смяната на TLD-то. Тоест, ако желаете да направите сайт bulgaria.com, чието име е заето, можете да закупите домейна bulgaria.info, например. Различните TLD-та имат различни цени и в някои случаи – изисквания към собствениците.
 • домейн от второ ниво, представляващ реалното име на сайта. В нашият случай, това е “creative-idea”. Домейните от второ ниво могат да бъдат с тире като специален символ. Максималната дължина на домейна е 63 символа. Най-дългото име на домейн в света към момента е: http://www.thelongestdomainnameintheworldandthensomeandthensomemoreandmore.com/. Както виждате, то надали може да се използва за връзка с Вашите клиенти и посетители, понеже е твърде вероятно те да не го запомнят. Добре е името на сайта да е свързано с дейността му, или с бранда, който лансирате. Търсенето на подходящ домейн може да отнеме време, затова използвайте въображението си и изпробвайте различни алтернативи.

Поддомейн (събдомейн)

Събдомейна представлява домейн от трето ниво. Той не винаги се използва, но е много полезен в редица случаи. Малцина обикновени потребители знаят, че всъщност, когато пишат ‘www.’ пред името на домейна, те осъществяват достъп до домейна от трето ниво. Съществува дори вариант да имате два съвсем различни сайта, единият на domain.com, а другигят на www.domain.com, така че при избора на домейна Ви, трябва да прецените дали желаете да използвате www или не.

Реално, от гледна точка на класирането в търсачките, това няма никакво значение. Тъй като поддомейните са безплатни, можете да създадете различни сайтове на всеки от тях. Например shop.domain.com, blog.domain.com, forum.domain.com. На сървъра, на който се намира сайта, поддомейна се отъждествява с най-обикновена папка/директория.

DNS Записи

За да работи, всеки домейн и поддомейн има нужда от записи, които указват кое къде води и как работи. Тези записи се намират в DNS (Domain Name System) зоната на домейна. Тази зона се състои главно от няколко записа

 • A запис – той представлява IP, към което е насочен дадения домейн или събдомейн. Той директно указва на браузъра Ви къде да се търси информацията/сайта на този домейн или събдомейн. Ако имате няколко A записа за един и същи домейн, може да се получи грешка във връзката и браузъра да не може да открие къде точно се намира сайта Ви.
 • CNAME запис – представлява ‘псевдоним’ или най-общо казано CNAME-а взема DNS записа на друг такъв. Например, ако имате www събдомейн, който е CNAME на domain.com, значи той ще води на същото място, където сочи A записа на domain.com. Използването на CNAME е удобно, когато желаете няколко неща да променят лесно позиционирането си, без да се налага да променяте записите на всяко от тях поотделно.
 • MX запис – това е специфичен запис за мейл услуги. MX е съкратено от Mail Exchange и в най-общи линии посочва кой сървър се използва за доставянето на електронната поща за целия домейн. Важно е да се знае, че различните пощенски кутии нямат свои собствени настройки и те приемат общата настройка на домейна.
 • TXT запис – както и името му показва, това е текстов запис, който може да се използва за различни валидации (например, за да потвърдите собственост в Google за домейна си). Също така, този запис може да съдържа каквато пожелаете информация, като тя е видима само при проверка. Такъв TXT запис могат да имат всички домейни и поддомейни, като няма ограничения колко TXT записа се използват за всеки от тях.

CDN

Content Delivery Network е система, която се използва от уеб разработчиците с цял доставяне на информацията на крайния потребител от най-близката за него точка. CDN доставчиците използват десетки сървъри с различни локации, които комуникират помежду си чрез сложна мрежова система. Използването на CDN позволява Вашият сайт, ситуиран и хостван в Съединените Щати, например, да бъде зареден с еднакво бърза скорост както от САЩ и Канада, така и от Индия и Австралия. Обикновено CDN системите имат защита срещу ботове и зложелатели, като ако видят твърде много заявки към сайта Ви (да речем 10 000 в минута), те ще преустановят временно достъпа до него и той ще стане само контролиран (чрез попълване на форма анти-робот).

Мейл клиент

Това е софтуер, който се ползва за връзка със сървър/хостинг, предлагащ мейл услуга и който визуализира електронните писма на потребителския екран. Abv, Gmail, Yahoo, Hotmail са уеб-базирани мейл клиенти. MS Outlook, Mozilla Thunderbird и други са софтуери, които се инсталират на компютър/лаптоп/телефон и играят подобна роля. Мейл клиента трябва да се настрои със специални протоколи, които позволяват връзката между сървъра и устройството, което Вие използвате.

Мейл протоколи

За връзка на мейл клиент се използват няколко ‘протокола’. Ето какво представляват те, накратко:

 • SMTP – Simple Mail Trasfer Protocol – това е протокол за изпращане на писма. Той се използва за връзка с изпращащият сървър и чрез него Вашето устройство предава информацията (писмото) към него, отново чрез него сървъра изпраща писмото към ответната страна, която за Вас се води получател.
 • IMAP – Internet Message Access Protocol – използва се за получаване на писма от мейл сървър. Той свързва Вашият мейл клиент с мейл сървъра и показва писмата, които са на него. Препоръчителен е за използване, тъй като оставя писмата на сървъра, без да товари излишно Вашето устройство.
 • POP3 – Post Office Protocol 3 – също се използва за получаване на писма от мейл сървър. Разликата с IMAP е, че тук вече протоколът позволява сваляне на писмата от сървъра и копирането им физически на Вашето устройство (download). Така можете да приемете всички писма от Вашата поща на Вашият лаптоп, да речем, но те няма да бъдат достъпни от никое друго устройство, дори няма да ги виждате на сървъра, тъй като POP3 ще ги е свалил и премахнал оттам. Препоръчва се само, ако имате проблеми с малък лимит на пощенските кутии или държите непременно файловете да са на Вашето устройство. Важно е да се знае, че ако използвате телефон, например, в случай, че смените телефона, вече няма да имате достъп до старите си писма. POP3 има опция ‘остави копие на сървъра’, което на практика го прави IMAP + копиране на файла във Вашият компютър.

Връзката на различните протоколи се извършва посредством специфични портове, за които можете да получите информация от Вашият хостинг доставчик.

Скорост на зареждане

Скоростта на зареждане на един сайт е трудна за изчисляване. За тази цел се използват специални сайтове и програми. Всеки сайт има няколко стъпки на зареждане – скорост на сървъра, изчакване за зареждане на елементите и цялостно зареждане на сайта.

Скоростта на сървъра е тази, за която интернет връзката достига до Вашият хостинг сървър и приема информация за сайта Ви, за да започне да го зарежда. Тъй като достъпа до сайта означава прочитане на кода му, скоростта на изчакване е тази, в която сървъра предава информация за това какво трябва да бъде изобразено в браузъра. Когато имате повече елементи, това забавя зареждането на сайта. Цялостното зареждане е окончателното изобразяване на всички елементи в потребителския браузър.

В повечето случаи, медийните елементи са това, което бави скоростта (картинки, аудио файлове, видеа). Важно е всички медийни файлове да бъдат максимално опростени и оразмерени според големината, която трябва да се види от крайния потребител. Например, ако имате една картинка, която е 6МБ и е с големина 4000х6000px, тя ще бъде изцяло заредена от браузъра, дори, ако сте заложили тя да се показва с размер 300х400px. Това прави допълнителни 6МБ към тежестта на сайта Ви и още около 2-3 секунди за зареждане.

Все повече и повече Google и другите търсачки отделят внимание на това колко бързо съдържанието се изобразява на крайния потребител, което означава, че по-бързите сайтове ще бъдат позиционирани по-напред при търсене.

Хостинг сървър / Услуга

Уеб хостингът е услугата, чрез която Всеки един сайт работи. Хостинг услугата съчетава физическо място за Вашите файлове, възможност за ползване на електронна поща, FTP, SSH и много други. Уеб хостинг сървърът е виртуалното или физическо пространство, където са разположени файловете на Вашият сайт и откъдето Вие имате достъп до тях. Съществуват различни хостинг услуги:

 • Споделен/Shared хостинг – когато на един физически дял от сървъра са разположени няколко клиентски профила, ползващи сайтове
 • VPS хостинг – Virtual Private Server – когато използвате собствен виртуален сървър, част от датацентър, изцяло за Вашите нужди, можете да създавате профили на него и да менажирате цялостната система
 • DS (Dedicated Server) – когато имате един цял компютър/сървър на разположение и можете да го менажирате както пожелаете

Повечето хостинг сървъри използват операционната система LINUX, но може да се ползва Windows и други.

Датацентър

Това е съвкупност от физически сървъри, разположен в една точка и разпределящ информацията към всички потребители на даден сайт. Обикновено представлява огромни помещения, много добре охладени и с перфектна вентилация. Те, съответно, имат постоянна електрическа и интернет връзка с голяма скорост и капацитет.

cPanel

Това е визуалният мениджър/интерфейс на Вашият хостинг профил. В него имате възможност за достъп до различните услуги на Вашият хост. Част от тях са създаване на мейл акаунти, FTP потребители, менажиране на файлове и различни статистики на сървъра, който използвате.

SSH

Абревиатура на Secure Shell. Това е виртуална услуга, предоставяна чрез терминал, която дава достъп до операционната система на сървъра. Извършва се посредством SSH команди, а връзката с него е или чрез cPanel или чрез специална програма/софтуер, който се използва като терминал.. Ако сте запознати с Linux и неговата не-визуална среда, можете лесно да боравите с нея. Важно е да се знае, че SSH трябва да се ползва с изключително внимание. Част от командите, които можете да въведете могат да представляват опасност за собственият Ви профил. Ако не знаете какво правите, препоръчваме да не се достъпва. На повечето споделени хостинг акаунти тази услуга или липсва, или е лимитирана единствено до Вашият профил.

SSL

Това е протокол/файл, който се инсталира на хостинг сървъра и се използва за криптиране на връзката между потребителя и сървъра. Така всяка информация, която бива въвеждана на сайта Ви, не може да бъде прихваната от хакери. SSL сертификата инсталира файл (бисквитка) на потребителското устройство. При подаване на информация (попълване на контактна форма или форма за плащане, например), браузъра валидира връзката между хостинга със специален ключ. Всеки сертификат има собствен ключ. По този начин единствено този, който има този ключ, може да добие достъп до информацията Ви. С други думи, ако хакера желае да се сдобие с информация за кредитната Ви карта, той трябва да има такъв ключ и да прихване данните, които Вие подавате към сайта.

SSL сертификата е много лесен за идентифициране. Той прави адреса на сайта с допълнителен s – HTTP:// към HTTPS:// и в браузъра се изобразява заключен катинар, който понякога е зелен. Ако видите адреса на сайта без допълнителата буква S или без този катинар, не е препоръчително да подавате каквато и да било информация към браузъра/сайта. Google наскоро започна да блокира и да идентифицира като зловредни сайтове, които не ползват актуален SSL сертификат.

Порт

На един хостинг сървър има хиляди услуги, които работят едновременно. За да може това да се случи, се използват така наречените портове. Можете да си ги представите като един кабел с множество накрайници. Тези накрайници обаче, се достъпват по определен начин (както не можете да заредите iPhone със зарядно за Android). Услугата ‘слуша’ на конкретен порт и когато се свържете с него, можете да извършите определеното за целта действие. Дори достъпът до Вашият сайт се осъществява посредством порт 80. При връзка, порта се изобразява така: creative-idea.eu:80. Във Вашият браузър порта не се изобразява, но въпреки всичко се използва. Всички сайтове работят на порт 80, когато не се използва SSL връзка и на порт 443, когато се използва такава. Има случаи, в които определени сайтове и уеб софтуер се настройва да работи на конкретен порт, който е ‘отворен’ или с други думи – свободен на сървъра.

FTP

FTP е абревиатура на File Transfer Protocol. Това е процесът на прехвърляне на файлове и директории от една система на друга. Чрез FTP можете да се вържете Вашият компютър със сървъра, на който се помещават файловете на сайта Ви и да ги upload-нете. Услугата се предоставя посредством FTP Client, което е специален софтуер, който инсталирате на устройството си. Сред най-известните такива софтуери е FileZilla. За връзка към FTP можете да използвате следните детайли:

Сървър за FTP връзка
Порт на FTP услугата
Потребителско име за връзка чрез FTP
FTP парола

Сървъра за FTP може да бъде всичко, което прави директна връзка към хостинг сървъра, който ползвате. С други думи, можете да използвате всичко, чийто А запис води директно към сървъра, включително самото му IP. Порт-а обикновено е 21, но можете да потвърдите това с доставчика на хостинг услуги. Потребителското име и паролата са или тези, с които влизате в cPanel, или ръчно създадени от Вас, тъй като имате възможност да създавате потребители на FTP с достъп до определена директория на сървъра си.

PHP

Това е един от най-известните и широкоразпространени езици за писане на уеб код, на който са изградени огромна част от сайтовете в света. Той позволява връзка с база от данни и динамично променяне на съдържанието, в зависимост от действията и избора на крайния потребител.

CSS

Cascade StyleSheet е друг вид код, който е отговорен за изобразяването на елементите на един сайт. Чрез CSS манипулирате тип шрифт, големина на текст, изображения, цвят на елементи, отстояния, дори ефекти. CSS работи посредством елементи/модули.

SEO оптимизация

SEO е абревиатура за Search Engine Optimization. Оптимизирането на един сайт е съвкупност от множество фактори и цели правилното изобразяване на съдържанието на сайта Ви при търсене, както и възможността за позициониране на по-предни места. Има множество причини Вашият сайт да не се появява на първите страници на Google. Регулярно, от най-голямата търсачка в света променят своите критерии за позициониране. Затова е добре да обръщате редовно внимание на сайта си, да правите редовно SEO отчети и да преглеждате внимателно информацията в тях.

Първото нещо, което всеки един собственик на сайт иска е да е първи в Google. Това би било чудесно в случай, в който сайта е в много специфична ниша и без реална конкуренция. Тогава Google, а и другите търсачки, ще позиционират сайта на челни места при търсене.

Ако имате онлайн магазин, добре е той да е или нишов (за слънчеви очила, например), или разнообразен и пълен с продукти от различно естество (тип eMag, ebay, и други). И в двата варианта имате шанс да се класирате на челни позиции. В случай, че имате нишов сайт, той ще бъде без голяма конкуренция и ще сте пионери в това, което предлагате като информация и услуги, но по-трудно ще Ви намират, защото ще се показвате само при търсения за Вашата ниша. Ако имате сайт, който е разнообразен, той има по-голям шанс да се позиционира на повече и по-различни ключови думи, което означава, че имате повече конкуренция.

Често срещани термини от всеки собственик на сайт

Creative Idea

ул. "Трапезица" №50

7700, гр. Търговище

България

Телефон: +359 897 25 28 99

Creative Idea предлага изграждане на уеб сайтове, SEO оптимизация, реклама, ребрандиране/освежаване на сайтове, физическа реклама, печат и дизайн. Менажиране на социални профили и кампании, цялостен бизнес брандинг, наемане на рекламни лица и инфлуенсъри. Готови пакетни услуги за сайтове и поддръжка.

Всички права запазени. ® Creative Idea. 2011 – 2024. Изработка на сайтове и онлайн магазини, оптимизация, дигитална и физическа реклама.