Какво е IP адрес

Интернет протокол (IP) адресът е уникален набор от цифри, който кореспондира на всяко устройство, имащо мрежова карта и свързано с интернет. Работи като средство за идентификация и комуникация между устройствата. В тази си функция, IP адреса се доближава до пощенския адрес.

Когато въведете даден домейн или URL (google.com, например) в браузъра си, устройството Ви трябва да намери IP адреса, който отговаря на съответния уебсайт. Това е така, защото устройствата могат да разбират цифри, а не буквите, които сте въвели. Когато устройството намери IP адреса на уебсайта, то зарежда съответната страница във Вашият браузър. За да може други устройства да комуникират с Вас, Вашият IP адрес трябва да бъде публично достъпен. Въпреки че това е удобно, не Ви дава особена поверителност в мрежата.

Какво разкрива за Вас Вашият публичен IP адрес

Къде се намирате

На най-базово ниво, вашият IP адрес разкрива държавата, в която се намирате, града и пощенския код. Затова често виждате реклами, които са на езика, съответстващ на местоположението Ви. Например, винаги виждате реклами на местните ресторанти, но ако сте в друга държава – не ги виждате. Но това не е всичко, което IP адреса Ви разкрива за вас – всяко нещо, което вършите в мрежата е свързано с него.

Какво правите в мрежата

Уебстраниците и рекламодателите не се опитват само да разберат физическото Ви местоположение от IP адреса Ви – те искат да знаят къде ходите в мрежата. Един от начините, по които те събират информация за вас, е като ползват „бисквитки“ и технология за следене на IP, за да „последват“ адреса Ви през мрежата. С тази информация, те научават повече за браузинг навиците Ви, за да могат да изпращат по-конкретни реклами, които са свързани с нещата, от които се интересувате. Алтернативно, може дори да продават тази информация на други рекламодатели.

Кой сте вие

Доставчика на интернет услугите Ви може да събере още повече информация за вас, понеже знаят името Ви, точния адрес и информацията на кредитната Ви карта. Всичко, което трябва да направят е да погледнат историята на сърфирането, свързана с IP адреса Ви и всъщност могат да свържат всичко, което правите в мрежата, с идентичността Ви. Това включва страниците, които посещавате, нещата, които си купувате и какви торенти смъквате. В определени държави (като Австралия, Канада и Великобритания), интернет доставчиците са принудени от закона да регистрират онлайн информацията Ви.

Когато въведете даден домейн или URL (google.com, например) в браузъра си, устройството Ви трябва да намери IP адреса, който отговаря на съответния уебсайт. Това е така, защото устройствата могат да разбират цифри, а не буквите, които сте въвели. Когато устройството намери IP адреса на уебсайта, то зарежда съответната страница във Вашият браузър. За да може други устройства да комуникират с Вас, Вашият IP адрес трябва да бъде публично достъпен. Въпреки че това е удобно, не Ви дава особена поверителност в мрежата.

Вашият публичен IP адрес е:

Какво е публичен IP адрес

Когато потърсите собствения си IP адрес в мрежата, резултатът, който ще получите ще бъде вашия публичен (или глобален) IP адрес. По същия начин, по който всеки апартамент в един блок споделя адреса на улицата, всички устройства (напр. лаптопи, смартфони или таблети) в една и съща мрежа, ползват един и същ IP адрес. Той се назначава от вашият доставчик на интернет услуги и може да бъде видян от всеки в интернет – включително хакери или правителствени агенции за наблюдение. Затова и когато използвате мобилни данни, например, Вашето местоположение спрямо IP адреса Ви се изчислява на базата на доставчика Ви. Тоест, когато ползвате мобилни данни в Пловдив, например, е твърде вероятно IP адреса Ви да бъде засечен в София, тъй като там са ситуирани повечето доставчици на мобилни данни.

Всички устройства се нуждаят и от уникален идентификатор, за да се различават едно от друго и да комуникират в същата мрежа – точно както всеки апартамент в блока има конкретен номер. Затова вашият рутер възлага индивидуални, частни (или локални) IP адреси за всяко едно от устройствата Ви. За разлика от публичния IP адрес, частният Ви IP не може да бъде видян от другите в мрежата.

Как да скриете Вашият публичен IP адрес

Ако не желаете да споделяте Вашият публичен IP адрес, можете да го “маскирате”. Това става по няколко начина:

  • можете да използвате VPN или Virtual Private Network. Това е допълнителна мрежа, към която се свързвате, подобно на стандартния Ви интернет доставчик. Тя не пази информация за Вас. Същевременно, когато използвате VPN и проверите Вашият IP адрес в интернет, ще видите IP адреса на VPN мрежата, към която сте се свързали.
  • ползването на прокси сървър е подобно на VPN с тази разлика, че информацията за браузването Ви не се криптира.
  • В случай, че желаете допълнителна защита на връзката и престоя си в интернет, можете да ползвате специален браузър, наречен TOR (The Onion Router). Той Ви свързва с мрежа с отворен код, която се поддъжра от доброволци. TOR изцяло скрива Вашият IP адрес и криптира данните за браузването Ви. Информацията Ви се предава по различни сървъри в мрежата на TOR, което създава допълнителна защита. Дори да проверите IP-то, което ползвате в момента, то ще бъде на някой от TOR сървърите. Докато информацията Ви остава анонимна в рамките на TOR мрежата, всички ваши дейности извън нея остават видими за доставчика на интернет услугите Ви. Това означава, че те могат да видят, че сте осъществили достъп до TOR мрежата, но няма да знаят какво сте правили, що сте влезли там. Също така, сърфирането с TOR е много бавно защото данните Ви трябва да преминат през множество сървъри, преди да достигнат крайната си точка. Ако гледате YouTube видео в TOR браузъра, ще изпитате значително забавяне и време за зареждане.

Creative Idea

ул. "Трапезица" №50

7700, гр. Търговище

България

Телефон: +359 897 25 28 99

Email: contact@creative-idea.eu

Creative Idea предлага изграждане на уеб сайтове, SEO оптимизация, реклама, ребрандиране/освежаване на сайтове, физическа реклама, печат и дизайн. Менажиране на социални профили и кампании, цялостен бизнес брандинг, наемане на рекламни лица и инфлуенсъри. Готови пакетни услуги за сайтове и поддръжка.