Оптимизация на сайт от уеб студио Creative Idea

Статистиката сочи, че първият резултат в търсене в Google получава около 20-35% от всички кликове и трафик. Стандартно, първите 10 резултата си разпределят над 90% от кликовете. Това важи за повечето търсещи машини като Yahoo!, Bing, Yandex и други. За да се вижда Вашият сайт правилно и на челни места в Google се използва процесът ‘оптимизация’.

SEO /Search Engine Optimization/ е изкуството да съпоставяте сайта си според алгоритъма на търсещите машини, което да Ви доведе до челните места за различните ключови думи. Целта на всеки бизнес е да влезе в топ5 или поне топ10, за да се показва на първа страница при търсене. Това би гарантирало значително по-голям шанс бизнеса Ви да бъде видян и да привлечете повече потенциални клиенти.

Уеб студио Creative Idea може да Ви помогне с оптимизирането и одита на Вашият сайт така, че да имате ясна стратегия как той да излиза на по-челни позиции и защо е нужно да бъде правилно структуриран. Имаме дългогодишен опит в изграждането на успешни онлайн стратегии и таргетиране чрез платена реклама в Google, затова ще се радваме да бъдем част от Вашият успех!

Вие се погрижете за бизнеса си, ние ще се погрижим за сайта Ви

Думата “оптимизация” често плаши собствениците на сайтове и е много широко използвана от редица маркетингови и IT специалисти. Действително е много обширно понятието “оптимизиран уебсайт” и често въпроса “как да излизам на първо място при търсене в Google” бива отговарян с много технически понятия, които допълнително объркват собственика на един сайт. Вашият сайт и неговото съдържание зависят единствено и само от това какво Вие желаете да има на него. Това, с което ние можем да Ви бъдем полезни, е физическата оптимизация и правилна SEO стратегия. Имайки предвид хилядите сайтове на определена тематика, Google и останалите търсачки все по-често класират на по-предни позиции сайтовете, които са леки, зареждат бързо и не тормозят излишно браузъра/мобилния телефон с излишно съдържание. Затова и доста от сайтовете си приличат чисто визуално напоследък. Добрият и бърз сайт трябва да бъде:

Зареждащ бързо и безпроблемно

излишното бавене в изобразяването на съдържанието на сайта е дразнещо и действа негативно на времето, прекарано на сайта. Средно потребителите чакат около 3 до 10 секунди за да заредят дадено съдържание, а ако това не се случи, напускат сайта

Без липсващи елементи

когато попаднете на страница, която е била изтрита, или съдържанието, което се опитвате да заредите липсва, това е грешка 404 за сървъра. Браузърът, който ползвате не знае, че има грешка и се опитва да зареди съдържанието известно време, което води до забавяне

С модули, главно на сървъра

използването на Google Analytics, шрифтове, видеоклипове от YouTube и други външни елементи на Вашият сайт може да улесни сървъра Ви. Така обаче сте зависими от времето за зареждане на елемента от външния сървър, а и Вие не можете да го кеширате допълнително

С правилно оразмерени снимки

добавянето на продукти или информация на един сайт обикновено е неглижиран процес. Той отнема време и обикновено нерви на този, който го прави. Когато прилагате снимки към сайта си, те трябва да бъдат оразмерени в съответствие с изобразяването им. Добавяне на снимки с големина 5-6 MB не е подходящо, защото това увеличава времето за зареждане

SEO оптимизиран откъм съдържание

ключовите думи далеч не са само мета тагове. Текстовете на Вашият сайт трябва да имат релевантност към това, което ще се търси от крайния потребител. Всяка страница би следвало да има поне 500 думи в текст, без дълги изречения. Текста трябва да е структуриран и с подзаглавия, разделящи отделните му части.

Защитен със SSL сертификат

SSL сертификата е разликата между http и https в адреса на сайта. Това е модул, който се инсталира на сървъра за съответния домейн и криптира връзката между браузъра на крайния клиент и сървъра. Така всяка информация (например попълване на контактна форма) не може да бъде прихваната от хакери.

Насочен към правилната аудитория

съдържанието на сайта Ви освен информативно, трябва да е и полезно. Все по-често първите места при търсене получават сайтове, които са 'специализирани' в определена ниша. Ако имате сайт за авточасти, информация за поправка на бойлери в него ще бъде нерелевантна и тя е по-малко вероятно да Ви помогне за по-предна позиция

Как се оптимизира сайт, за да бъде по-лек?

Има множество инструменти, които благоприятстват скоростта на един сайт. На първо място, това е големината на файловете, които се качват на него. Услугата, която предлагаме включва физическа оптимизация на до 50 снимки. Обикновено при такава оптимизация се спестяват 30-50% от големината на изображенията, без да се намали драстично тяхното качество.

Използване на по-малки снимки

Желаете снимките в сайта Ви да са с висока резолюция? Една снимка може да бъде 5-6MB, дори повече. Когато тя е интегрирана на дадена страница, тя бива ‘рендерирана’ от браузъра, което означава, че бива качена в буферната му памет или с други думи – download-ната. Сами разбирате, че наличието на 10-ина подобни снимки на дадена страница или дори на целия сайт означава, че той ще бъде 60MB, което е напълно излишно като количество. В такива случаи, предлагаме видимата снимка да бъде оптимизирана, а към оригиналната HD снимка да бъде добавен текстов линк за сваляне. Така снимката няма да бъде счетена за част от сайта и той няма да стане излишно тежък.

Съчетаване на скриптове

Друг похват е интеграцията на няколко скрипта в един. Много често, при използване на CMS системи, се добавят различни плъгини. Това, което обикновения потребител не вижда е, че почти всеки плъгин/скрипт си има свои файлове, които се зареждат в браузъра и му помагат да работят. Когато дадена страница се зарежда, тези файлове трябва да бъдат заредени един по един, което означава няколко десетки излишни запитвания към сървъра за съответните файлове. Ние обединяваме файловете в няколко по-големи файла, като с това се намаляват запитванията към сървъра. За справка, един сайт с около 120-130 запитвания на страница може да бъде оптимизиран до около 30-50, в зависимост от скриптовете, които използва.

Нужно ли е да се използва CDN?

CDN или Content Delivery Network е виртуална мрежа от сървъри, разположени в различни точки на света, които разпределят трафика на сайта Ви. Ако сайта Ви е разположен на сървър в България, а посетителите са от Сърбия, може да не се усети особена разлика в скоростта, но ако Ви посещават потребители от Япония, САЩ, Мексико, Канада, Австралия и т.н, сайта Ви ще зарежда много по-бавно при тях. В такива случаи е препоръчително да имате CDN, който вероятно ще има datacenter в близост до потребителя и ще предостави възможност сайта Ви да се зареди по-бързо. CDN сайтовете също така имат опция за добавяне на модул ‘под обсада’, който е полезен, ако сайта Ви има проблем с твърде много посещения от ботове и търсачки, генериращи изкуствен трафик към него.

Нужно е да се вземе под внимание, че в някои случаи CDN услугите пречат на кеширането от сървърна страна, тъй като и те си имат своите ограничения.

Доколко е важен сървъра за бързината на сайта ми?

Хостинг компаниите предлагат различни планове, базирани на лимити и бързина. Освен мощният сървър, на който е позициониран сайта Ви, наличието на ресурси като RAM, CPU и SSD място са от изключително значение за процесите, които се извършват на него. Повечето качествени хостинг компании предлагат и допълнителна възможност за кеширане на сайта Ви, което го прави още по-бърз и лесен за работа. Ние можем да добавим специфични указания на сървъра как точно да кешира сайта Ви, за да може той да бъде оптимално бърз.

При необходимост и интерес от Ваша страна, можем да предложим подходящи варианти за хостинг решение.

Нужно е да се вземе под внимание, че в някои случаи CDN услугите пречат на кеширането от сървърна страна, тъй като и те си имат своите ограничения.

Какво е нужно, за да направите сайта ми бърз?

За да можем прегледаме сайта Ви и да спомогнем за оптимизиране на бързината му, ще ни бъде нужно:

  • достъп до сървъра/сайта по FTP
  • административен достъп до апликацията
  • достъп до cPanel

Свържете се с нас, за да получите оферта за оптимизация и подобряване скоростта на сайта Ви още сега!

Creative Idea

ул. "Трапезица" №50

7700, гр. Търговище

България

Телефон: +359 897 25 28 99

Email: contact@creative-idea.eu

Creative Idea предлага изграждане на уеб сайтове, SEO оптимизация, реклама, ребрандиране/освежаване на сайтове, физическа реклама, печат и дизайн. Менажиране на социални профили и кампании, цялостен бизнес брандинг, наемане на рекламни лица и инфлуенсъри. Готови пакетни услуги за сайтове и поддръжка.