Изпращане на мейл от Вашия сайт

Повечето сайтове, които не се притесняват от това, че посетителите им може да пожелаят да се свържат с тях, имат контактни форми, чрез които можете да изпратите мейл директно от сайта. Тази контактна форма представлява код, който събира въведената информация и я изпраща под формата на мейл към съответна електронна поща. Подобна контактна форма може да бъде намерена на нашата страница за контакти.

Стандартни полета в една контактна форма

За да се изпрати мейл съобщение от един сайт се използват контактни форми. Те обикновено са разположени на специализирани страници за контакти, запитвания, или в обособени секции на дадени страници. Повечето контактни форми събират информация за име, телефон/мейл и съобщението, което желаете да изпратите. Други имат повече полета, където въвеждате допълнителна информация, която може да бъде от помощ за филтрирането на запитването Ви. Можете да добавите възможност посетителите Ви да прикачват файлове, да избират дати и/или да вмъкват URL адреси.

Контактни форми и лични данни

С много малко изключения, контактната форма е обикновен програмен код. Той приема информацията, която сте въвели, структурира я като електронно писмо и я изпраща на указания адрес. За този процес не е необходима връзка с база данни и самата форма не запазва въведената информация на сървъра. Именно поради тази причина не е нужно да се съгласявате с политика за лични данни при попълването на формата. Тя просто Ви спестява усилията да пишете стандартно писмо до собственика на сайта.

Защитена ли е информацията, която се изпраща?

Това, за жалост, не зависи от самата контактна форма. Сайта, който посещавате трябва да има валиден SSL сертификат. Това означава, че връзката между сайта/сървъра и крайния потребител (Вие) е криптирана и данните от нея не могат да бъдат прихванати от трети лица. Лесен начин да проверите дали един сайт има SSL сертификат е да погледнете полето с URL адреса на страницата, на която сте. Когато сайта/страницата има валиден SSL сертификат, адреса ще започва с HTTPS:// и ще има заключено катинарче. По изисквания на Google, сайтове, които не ползват SSL сертификати на страници, изискващи въвеждане на данни от посетителите, ще бъдат маркирани като злонамерени. Ако желаете да се убедите, че един сайт има SSL сертификат, можете да го проверите на следната страница.

На първо място, това може да Ви коства много загубени клиенти и контакти. За да изпраща правилно писма, кода на формата трябва да е настроен по SMTP. Абревиатурата се използва за Simple Mail Transfer Protocol. Терминът може би Ви е познат от данните за настройка на електронната Ви поща в мейл клиент, например Outlook. Това е протокол за пренос на данни чрез електронна поща. Можете да прочетете пълна информация за него в Wikipedia. Накратко казано, той се настройва така, че изпратеното писмо от контактната форма да изглежда като стандартен мейл. Обикновено настройката му изисква задаване на сървър, порт за връзка, електронна поща за изпращане и паролата й. Ако подадете грешна информация, писмата от контактната Ви форма вероятно ще бъдат приети като спам или няма да бъдат изпратени изобщо.

Изпращане на мейл от Вашия сайт

Creative Idea

ул. "Трапезица" №50

7700, гр. Търговище

България

Телефон: +359 897 25 28 99

Creative Idea предлага изграждане на уеб сайтове, SEO оптимизация, реклама, ребрандиране/освежаване на сайтове, физическа реклама, печат и дизайн. Менажиране на социални профили и кампании, цялостен бизнес брандинг, наемане на рекламни лица и инфлуенсъри. Готови пакетни услуги за сайтове и поддръжка.

Всички права запазени. ® Creative Idea. 2011 – 2024. Изработка на сайтове и онлайн магазини, оптимизация, дигитална и физическа реклама.