Защо посетителите напускат сайта ни?

Когато имате готов сайт, на който сте отделили време и средства, последното нещо, което желаете е посетителите му да го напускат. Въпреки всичко, това се случва и в отчетите за посещаемостта на всеки сайт има статистика за ‘степен на отпадане’ или Bounce Rate. Това са хората, които са влезли в сайта Ви и са го напуснали без да посетят нито една допълнителна страница. Много често този bounce rate е предизвикан от роботи, които просто проверяват сайта Ви (Google Bot, например).

Степента на отпадане е много добър пример за това доколко добро впечатление създава Вашият сайт на посетителите и колко от тях са привлечени от това да останат по-дълго време на него и да го разгледат. Ако степента на отпадане за Вашият сайт е голяма, нужно е да направите промени по него, за да подобрите това.

Ще се опитаме да разгледаме част от причините, поради които посетителите напускат сайта преждевременно. Също така, с всяко обяснение ще предложим и вариант за решението на този проблем.

Сайтът Ви зарежда твърде бавно, карайки посетителите да го напускат

Ако Вашият сайт не зареди съдържанието си за няколко секунди, посетителите ще го напуснат. Те ще открият това, което търсят на друго място, в сайт, който (от тяхна гледна точка) работи.

Може да е грубо, но това е реалността как един бавно-зареждащ сайт може да се отрази на бизнеса Ви. Те не просто напускат Вашият сайт, те посещават сайта на Вашия конкурент. Според проучвания близо 50% от потребителите в интернет очакват един сайт да зарежда за под 2 секунди.

Ако сайтът Ви е бавен, твърде възможно е това да е предизвикано от твърде големи изображения и друг вид мултимедия.

За да се оптимизира сайта Ви, трябва да се прегледа неговото съдържание, правилно да бъдат оразмерени изображенията, да бъдат добавени скриптове на сървъра, които компресират съдържанието. Ние в уеб студио Creative Idea приемаме скоростта на сайта много сериозно и оптимизацията за скорост е включена в нашият пакет за оптимизация.

Липсва защита

Когато един потребител/посетител, загрижен за своята сигурност, напусне даден сайт, това е по-скоро заради това, което НЕ вижда, отколкото заради това, което съдържа сайта.

Ако адреса на сайта не започва с HTTPS или той няма видим сертификат за сигурност, повечето посетители биха го напуснали. Можете да разберете повече за SSL сертификатите от статията ни за често срещани термини от собствениците на сайтове.

Липсата на SSL сертификат за сигурност може да изплаши Вашите посетители, а отскоро може да накара Google и другите търсачки да маркират сайта Ви като потенциално опасен.

Ние можем да Ви помогнем с инсталацията и правилното показване на Вашият сайт като защитен, за да може този проблем да отпадне.

Твърде много реклами/pop-up прозорци могат да накарат посетителите Ви да напуснат сайта

Изскачащите прозорци могат да увеличат конверсията на Вашият сайт, но могат и да изгонят Вашите потребители. Обикновено, сайтове, на които още със зареждането показват изскачащи прозорци с реклами, са считани за незащитени и повечето посетители ги напускат незабавно.

Ако използвате твърде много изскачащи прозорци/реклами, или посетителите виждат такива преди още да са успели да видят съдържанието на сайта Ви, твърде вероятно е те да си тръгнат.

Добре е да конфигурирате изскачащите прозорци да не се показват на хора, които вече са били на сайта Ви. Също така, дизайнът им трябва да бъде с лесен ориентир как да бъдат затворени.

Грешното използване на изскачащи прозорци може да навреди на сайта Ви, но има и такива, които в действителност помагат. Това са прозорците при излизане. Те следят движението на мишката на потребителя и когато той е на път да излезе от сайта Ви, показват съдържание от типа ‘Не си тръгвайте, имаме подарък за Вас’. Такъв тип изскачащи прозорци всъщност могат да увеличат конвертируемостта на сайта Ви.

Сайтът не се изобразява правилно на мобилни устройства

Все повече и повече потребители в Интернет използват мобилни устройства за сърфиране в интернет. Ако сайта Ви не се изобразява или не функционира правилно на мобилни устройства (телефони и таблети), посетителите ще го напускат мигновенно.

Компаниите с много ресурси дори са склонни да инвестират в изцяло мобилен сайт, който да е отделен от стандартния им, но това обикновено не е рентабилно за по-малките бизнеси.

По-евтин вариант е да се направи така наречения ‘респонсив’ дизайн. Той, на практика оразмерява съдържанието и го позиционира така, че то да бъде максимално добре видимо и на мобилни устройства и на стандартни монитори.

Всички сайтове, правени от уеб студио Creative Idea са подходящи за разглеждане на мобилни телефони и таблети. Важно е да имате предвид, че ако сайта Ви вече е изработен и той не се изобразява правилно на мобилни устройства, може да се наложи той да бъде изцяло прекроен, за да се промени това.

Автоматично възпроизвеждане на аудио и видео

Този малко остарял метод на привличане на вниманието на посетителите може да подейства като истински репелент. На първо място, аудио-видео съдържание, което автоматично се възпроизвежда на сайта Ви ще забави неговото зареждане. Ако първото нещо, което един посетител види на Вашият сайт е зареждащо се видео, той по-скоро ще премине на следващият (конкурентен) сайт. Това ще доведе до повече хора, които напускат сайта.

Единствените хора, които могат да не одобрят този тип съдържание от новите Ви посетители, са старите такива. Когато човек вече знае съдържанието на сайта Ви и с всяко посещение е ‘бомбардиран’ от видеото или музиката, която промотирате. Твърде вероятно е в такъв слуучай да го загубите като посетител.

Ако държите все пак да имате подобни елементи, не ги натрапвайте директно с посещението. Добре е да ги направите на отделна страница, която се посещава само, ако потребителят желае.

Дизайн преди функционалност

Посетителите ще си изградят представа за сайта Ви още в първите секунди. Много често собствениците на сайтове наблягат на визуалния ефект на техния сайт, без да осъзнават, че твърде графичните сайтове са често сложни за навигиране. Всеки сайт трябва да изглежда добре, но трябва да може и да се използва.

За да не гоните посетителите на сайта си, той трябва да бъде комбинация от красива и изчистена визия, и функционалност. Наблегнете върху правилната подредба на елементите, четимостта, не пестете празните пространства. Сайтът Ви не трябва да е разхвърлян, но прекалената близост на елементите водят до размиване на информацията. Важни са и шрифтовете, вида и големината им. Също така, при изобразяване на мобилни устройства, трябва да има достатъчно пространство между елементите, за да могат те да се ‘кликват’.

Много сайтове в днешно време наблягат на минималистичен дизайн и големи шрифтове. Няма нищо лошо в следване на трендовете, но трябва да бъдете готови за промени и обновяване на изобразяването на сайта си.

Изображенията не впечатляват

Ако имате правилните изображения на сайта си, значително ще намалите степента на отпадане на посетителите си. Картинките могат да привлекат вниманието на посетителите. Чрез тях те могат да създадат връзка със сайта и да пожелаят да разгледат повече от него. Грешните картинки могат да създадат обратния ефект.

Трябва да помислите какви хора посещават сайта Ви и да съчетаете изображенията на него съобразно тях.

Освен за съдържанието на Вашите изображения, трябва да помислите и за поставянето им на правилните места. Зоната, която посетителите виждат на сайта Ви преди да скролират е изключително важна. Тя не бива да се използва единствено за едно голямо изображение. Освен, че бави зареждането на сайта, то може да откаже посетителите да търсят реалното съдържание на Вашия сайт.

Съдържанието на сайта е неточно или старо

Не само търсачките обръщат внимание на качеството на съдържанието на сайта Ви. Посетителите – също. Когато един посетител види, че съдържанието, което му представяте е старо и неактуално, Вие губите авторитет, което автоматично означава, че този посетител ще напусне сайта Ви и е много малко вероятно да се върне отново.

Постоянно обновявайки съдържанието на сайта си и давайки актуална и полезна информация, Вашият сайт става по-значим. Така сте по-полезни на Вашите посетители.

Ако имате онлайн магазин, подсигурете се, че описанието на артикулите не е за по-стари модели от предлаганите.

Обновявайте съдържанието на блога си редовно. Ако Вашите читатели видят различна информация във Вашият сайт и в този на Вашите конкуренти, и се окаже, че Вашата информация е стара или невярна, те няма да Ви посетят отново. От друга сттрана, ако имате актуално и вярно съдържание, степента на отпадане от сайта Ви ще бъде доста ниска.

Сайта Ви е труден за навигиране

Колко клика са нужни, за да загубите посетител? Не много.

Ако сайта Ви е труден за навигиране, посетителите ще намират трудно това, което търсят. След няколко клика и зареждания на различни страници, просто ще го напуснат. Един от ключовите начини да избегнете това е да знаете какво съдържание търсят посетителите Ви и да го предложите по по-лесен начин.

Ако имате онлайн магазин, такъв тип информация би била цената за доставка. Така клиентите няма да трябва да търсят тази информация, нито да се чувстват, че това е скрита/добавена стойност.

Всеки бизнес, който предлага повече продукти/услуги онлайн, трябва да дава лесен достъп до информацията за тях на посетителите си. Ако Ви се налага твърде дълго да търсите нещо в един сайт, по-вероятно е да сметнете, че то не съществува и да потърсите другаде. Това води до голям процент посетители и евентуални клиенти, които напускат Вашия сайт.

Достигате до грешната аудитория

Понякога има огромна разлика между потребителското очакване и съдържанието на сайта. Това обикновено се случва, когато таргетирате неправилните хора, или потребителите очакват съвсем различно съдържание. Такъв тип ‘подмамване’ се нарича clickbait и обикновено води до много висока степен на отпадане.

Ако данните за посещенията на Вашият сайт показват множество посетители, които си тръгват още на първата страница, може би е защото рекламите Ви и линковете към сайта са насочени към неправилните хора. Знаейки Вашата аудитория, ще можете да нагласите Вашата маркетингова кампания така, че да е максимално оптимизирана. Ако имате онлайн магазин за скъпи часовници, реклама в сайт за намалени спортни стоки няма да привлече точно аудиторията, която очаквате. Това е малко груб пример, но е доста подходящ.

Сайтът Ви не отговаря на очакванията

Отделно от насочената реклама, има множество начини един посетител да открие Вашият сайт. Това може да бъде чрез линк в директория, в публикация/обява, в публикация в социалната мрежа.

Без значение как даден потребител посещава сайта Ви, той натиска на линка към него с някакви очаквания. Ако това, което открият на сайта Ви не е отговор на техните очаквания, посетителите незабавно ще натиснат бутона ‘обратно’ или просто ще затворят сайта, с което отново ще го напуснат.

Тук можем да повторим clickbait информацията. По подобен начин се правят публикации в социалните мрежи, целящи да привлекат вниманието на всички, да ви ‘примамят’ да посетите сайта. В крайна сметка, най-вероятно да останете разочаровани.

Може би коментара към публикацията, която сте направили малко е преувеличила качеството на информацията в сайта Ви. Може да сте го направили нарочно, за да привлечете вниманието на хората.

Трудно е да накараш хората да посетят даден сайт, но е по-важно да сме честни и да даваме ясна представа какво може да се открие на него. Ако привличането на посетителя не е подплътено с правилна и достатъчна информация, печеленето на едно посещение в сайта Ви няма да е особено печелившо.

Намалете процента на отпадане на Вашия сайт и го поддържайте нисък

Следвайки съветите в тази статия, вие можете да намалите процента на отпадане на сайта Ви. Това, за жалост, не е еднократен процес. Нужно е да отделяте време и внимание на детайлите. Качественото съдържание изисква усилия, но се отплаща.

С всяка дизайнерска промяна по сайта си, рискувате да увеличите неговото време за зареждане. Затова трябва да балансирате, с оптимизиране на елементите му. Понякога трябва да правите компромиси с добавянето на допълнително съдържание и картинки, които не са подходящо оразмерени. Задължително трябва да проверявате дали сайта Ви се изобразява правилно на мобилни устройства.

Бъдете винаги актуални и с правилна подредба на съдържанието и посетителите Ви ще се връщат!

Защо посетителите напускат сайта ни?

Creative Idea

ул. "Трапезица" №50

7700, гр. Търговище

България

Телефон: +359 897 25 28 99

Creative Idea предлага изграждане на уеб сайтове, SEO оптимизация, реклама, ребрандиране/освежаване на сайтове, физическа реклама, печат и дизайн. Менажиране на социални профили и кампании, цялостен бизнес брандинг, наемане на рекламни лица и инфлуенсъри. Готови пакетни услуги за сайтове и поддръжка.

Всички права запазени. ® Creative Idea. 2011 – 2024. Изработка на сайтове и онлайн магазини, оптимизация, дигитална и физическа реклама.